Sözleşmeli Er ve Sözleşmeli Erbaş Nedir ?

Sözleşmeli er veya sözleşmeli erbaş nedir ya da ne görev yapar gibi sorularınızı yanıtlayabilmek adına, geniş kapsamlı bir bilgilendirme metni hazırladık. Sözleşmeli erlerin görevleri nelerdir, sözleşmeli erler ne iş yaparlar gibi sorularınızı da tek tek yanıtlamaya çalışacağız fakat sizden ricamız aşağıdaki metni tamamen okumanızdır.


Sözleşmeli Erbaş ve Er Nedir ?


Sözleşmeli Erbaş ve Erler Hakkında Genel Bilgilendirme ;

Sözleşmeli erbaş ve er; vatani görevini yapmakta olan yükümlü erbaş ve erlerin yapmış oldukları görevleri yerine getirmek için belirli bir ücret karşılığı 6191 Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu esaslarına göre istihdam edilen, erbaş ve er kadrolarında görev yapan asker kişilere denir.

1. Sözleşmeli er adayları ön sözleşme yapılarak askerî eğitime alınır. Askerî eğitimi başarı ile tamamlayanlarla, yetkili komutanlıklarca dört yıldan fazla olmamak kaydıyla en az üç yıllık sözleşme yapılır. Müteakip sözleşmeler, bir yıldan az, üç yıldan fazla olmamak şartıyla azami yedi yıllık hizmet süresi sonuna kadar uzatılabilir. Sözleşmeli erbaş ve erler, sözleşme süreleri sona ermeden sözleşmelerini tek taraflı olarak feshedemezler.

2. En az ilköğretim ve yurt dışındaki dengi okul mezunu olanlardan;

a. Askerlik hizmetine başlamadan sözleşmeli erliğe kabul edilenlerin sevkleri; ilgili kuvvet komutanlığının, Jandarma Genel Komutanlığının veya Sahil Güvenlik Komutanlığının teklifine istinaden, sözleşmeli er oluncaya kadar Millî Savunma Bakanlığı tarafından tehir edilir.

b. Askerlik yükümlülüğünü daha önce tamamlamamış olanların, askerlik yükümlülüklerine ilişkin olarak ilgili mevzuatta belirtilen şartlara uygun olarak, ön sözleşme imzalandığı tarihten itibaren ay olarak geçirdiği sürelerin üçte biri askerlik hizmetinden sayılır.

3. Sözleşmeli erbaşlar, muvazzaflık hizmetinde olan emsal rütbedeki erbaşların üstü, emsal rütbedeki uzman erbaşların astıdır.

4. Sözleşmeli erlikte en az iki yılını tamamlayanlar, kadro görev yeri uygunsa liyakat durumu da dikkate alınarak Sözleşmeli Erbaş ve Er Yönetmeliğinde belirtilen esaslar dâhilinde onbaşılığa; sözleşmeli onbaşılıkta en az iki yılını tamamlayanlar, kadro görev yeri uygunsa liyakat durumu da dikkate alınarak Sözleşmeli Erbaş ve Er Yönetmeliğinde belirtilen esaslar dâhilinde çavuşluğa geçirilir.


Sözleşmeli Erler Hangi Görevleri Yaparlar ?

Sözleşmeli erler muvazzaf askerlik hizmetini yerine getiren askerlerin yaptığı görevlerin bütünü yapmakla mükelleftir, nöbet faaliyetlerini yürütürler, operasyonel faaliyetlere katılırlar yani muvazzaf askerlik hizmetini yerine getiren askerlerin yerine getirmesi gereken bütün faaliyetleri yaparlar.


Sözleşmeli Erbaş ve Erlerin Özlük Hakları Nelerdir ?

Sözleşmeli erbaş ve erler 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununa tabi olarak istihdam edilirler ve özlük hakları da bu kanuna göre düzenlenmektedir. Sözleşmeli erbaş ve erlerin özlük haklarının tamamını bir sonraki yazımızda sizlerle paylaşacağız, sözleşmeli erbaş ve erlerin özlük haklarının detaylı incelemesi ve açıklamaları için lütfen buraya tıklayınız.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski